Били смо и остаћемо православно фундаментални

Званично саопштење поводом све учесталијих клевета и полуистина као и сасвим произвољног и тенденциозног тумачења прве тачке програма СНП Збора

СНП Збор није црква већ њен слуга. Ми са најплеменитијим осећањем достојанства исповедамо непоколебњив став да смо, и то ћемо увек бити, на првом месту, православно фундаментални! Из тога логично проистиче да смо анти-екуменисти и да екуменизам сматрамо лукавом јудео-масонском подметачином као и средством којим антихристове слуге желе потпуно уништити Свету Православну Цркву. Наравно, не физички него перфидно увођењем новотарија (јереси), кроз чланство у Светском савету цркава, заједничке молитве са јеретицима и прихватањем „теорије грана“, по којој је православље само једна од Божанских истина а не једина како нас уче сви Свети Оци, Васељенски сабори као и комплетно Свето Предање. А што се тиче тога да смо „зилоти“ ако је горе наведено тзв. „зилотизам“ онда признајемо да јесмо јер је и св. Сава онда „зилот“ као и сви свети Срби који су бранили православље од јеретика (посебно римокатолика).

Шта уопште значи тај појам „зилот“? Дајте да га демистификујемо јер га многи употребљавају а да уопште и не знају, или га површно познају, шта он заправо значи.

Дакле реч „зилот“ је грчка али порекло води од јеврејске речи, „зелот“. У оба случаја на србском значи „ревнитељ“ тј. онај који је потпуно посвећен и свим срцем се залаже за некога или нешто. У старој Јудеји постојао је покрет „зелота“, у Христово време, који је био пре свега политичког карактера и који се залагао за ослобођење Јевреја од римске окупације. Овај политички покрет доживео је потпуну катастрофу, а са њим и сви Јевреји, после краткотрајног ослобођења Јерусалима устанком против Римљана (у ком је почињен злочин према свим заробљеним римским војницима, који су били најстрашније мучени и побијени) јер је после тога римски цар Веспазијан послао свога војсковођу Тита у казнену експедицију, који је убио око 1.250.000 Јевреја, потпуно разорио Јерусалим а преостале Јевреје раселио по целом свету.

У раном Хришћанству појам „зилоти“ употребљава се за Свете Оце који су непоколебљиво бранили истину православне цркве од разних зловераца јеретика (аријанаца, несторијанаца, павлијанаца, итд.) а у Источном Римском царству („Византији“) познати су случајеви када су се православни зилоти супростављали многим јеретичким царевима, патријарсима, па чак и читавим синодима (као нпр. у случају иконоборства).

Дакле појам „зилотизма“ тј. „ревнитељства“ није нужно ни позитиван ни негативан већ је онакав, у зависности за шта се и за кога се употребљава. Ми у СНП Збору немамо предрасуда и не сматрамо да је исповедање вере „зилотизам“ (ниједан истински „зилот“ се не би сам тако ни називао – из смирења) већ обавеза и нужност сваког ко се сматра православцем а сви се искључиво осећамо синовима Србске православне цркве иако не припадамо сви истом синоду. То је слобода и неотуђиво право свакога да расуђује о свом личном спасењу.

У нашим редовима су и студенти богословског факултета и они које у народу зову „зилотима“ потпуно равноправни!

У СНП Збору се никоме не намеће нити је било какав услов тзв. „зилотизам“ мада је свима обавеза анти-екуменизам (у складу са првом тачком Програма СНП Збора) тј. православни фундаментализам, и то је јасан став по питању исповедања вере!

Служба за односе са јавношћу СНП Збора

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: